Hakkımda

Nasıl çıktım bu yola ve ben kimim?

Herkesin yogaya bir başlangıç hikayesi vardır.
Benimki ağır bir depresyon zamanıydı.

Sene 2002.

Hayatın kalan tek değeri doğa, en büyük sıkıntısı doğayı yok eden insan, yaşadığım durumun en büyük suçlusu ise bendim.

Herkesin ölümü kendi kıyametidir.
Ölmeden önce ölmeli, -sıkıysa- yaşamanın bir yolunu bulmalıydım.

Dipte olmamın çeşitli sebepleri, hazırlayanları, -mutlak- mesulleri vardı.
O kavşakta farkettiğim “hakikat” ise kendi kıyamımdan (diriliş) tek sorumlu bendim.
Ve başıma gelen her ne ise beni uyandırmak için bir senaryoydu.

Bir dizi hayretler uyandıran durum, insan ve tesadüflerin ardından, alıp bir köşeye atmış olduğum “İnsanın Sekiz Yeteneği” isimli kitapla evimde başladı yoga yolculuğum.

O vakte kadar adını ne duyduğum ne de bir uygulayanını bildiğim yogayı Gurmukh adındakibir kadın ustadan tanıdım. Onun bu muhteşem kitabını rehberim bildim ve söylediklerini elimden geldiğince ama gerçekten elimden geldiğince yaptım. Onunla yattım, kalktım, dolaştım ve 1 sene içinde yenilendim.

Gerçekliğimi yaşamak için güç ve cesaret buldum.

Bir çok bunalımıma sebep Esenboğa Havalimanı’ndaki işimden ve birinci dereceden yakınlarımın “hayrıma” verdikleri kararlardan ayrılıp sadece sevdiğim şeyleri yapmak için kendime 5 sene zaman tanıdım. Bunu da 24 yaşında hayata yeniden bağlanmış biri için göze alınır bir risk olarak gördüm.

Yoga egzersizleri mucizeviydi.

Her ne yaparsam yapayım yogayı biraz daha öğrenmeye ve mutlaka hayatımın bir parçası yapmaya karar verdim.

Çünkü çok sevmiştim! Hem yapmayı çok sevmştim hem de bendeki olumlu sonuçlarını yaşamımda gördükçe onu paylaşmayı çok sevmişim.

O zamanlar böyle eğitimler vs yoktu. Olanlar da yurt dışında idi ve benim de param yoktu. Bana sahip çıkanlar yoganın Türkiye’deki öncüleriydi. Öğrenciliğim onların dibinden ayrılmadan, yıllarca usta/çırak ilişkisiyle sürdü. Elbette elime para geçip, önüme imkan çıktıkça dünyaca ünlü hocalarla tanıştım, çalıştım. Ve şundan emin oldum. Ben kendi yolumda yürümüyor, pratiğimi, okuma ve araştırmalarımı yapmıyor, kendi sesime sahip çıkmıyor isem istersem feriştahı ile çalışayım tüm bilgiler uçup gidiyordu.

Astrolojiye merakı olanlar ne demek istediğimi anlar; benim güneşim 3. evde ve başakta. Hemen yanında ağır abilerden Satürn var. Bu da demek oluyor ki, bana en büyük dersleri hayat veriyor. Yaşamın öğrenmeye hevesli bir öğrencisi olduğumda, kendi kılımı kırk yarıp özümü sunduğumda ancak öğrenebilir ve  -var- olabilirim. Yine fikri olanlara bir şey daha söyleyeyim kuzey düğümüm başak. Kuzey düğümümün olduğu ev de ikizlerin yönetimindeki 3. evde. Yükselenim de yengeç. Daha da merak ederseniz eğer ay burcum Boğa ve 11. evde chiron’la kavuşumda. Evet hayallerimi gerçekleştirmek için hayatın zevklerine dalıp kaybolmaktansa kıçımı kaldırmam şarttır. Hayallere dalıp dünyaları içimde hissetsem de onları eyleme döküp “mükemmel” olmasa da yapmak var olma biçimim, verilmiş cana borcumdur.

Numerolojiye ilgisi olanlar anlar; yaşam sayım 39/12. Elif’in ruh güdüsü 18’den 9 ve esas benliği 13’den 4, ifadesi ise 13 ve 22. Üstelik de 7’lerden zengin bir ön ismim var, Muzaffer. 7 senelik evliliğimde işimin canla olması sebebiyle de pek içime sinen bir soyismim oldu İşcan. Sonra yine döndüm aslında Ön, ilk, öncü manasına gelen baba adıma Öney. Ben hep Muzaffer Elif Öney deyince başımı öne eğmem gerektiğini, içe, öze bakmam gerektiğini anlardım meğerse tam tersiymiş. Kaldır kafanı, öne ileriye bak dermiş. Öney, yatay, dikey gibi Türkçe bir sözmüş. Tam ismimde ruh güdüm de esas benliğim de 21’den 3’dür. Ve ifadem de 42’den 6. Olduğu gibi görmek için hayatı olduğum gibi görünmem şart. Olan biten ne varsa önce kendimde bulmam ve iyi ile kötüyü bir görmem elzem. iyi ve kötüyü bir görmek; iyiye ve kötüye hakkını vermek demek. Yani yalnızca iyi tarafını görüp riyaya, sadece kötü tarafı görüp gaflete düşmemek imiş. İkiyi bir görmek hepsini ve her şeyi aslında olduğu gibi ama O’ndan görmek, O’ndan bilmek imiş…

Bir de Nagualim çok sevgili Geyik’tir. Kurt ise beni Geyik ile tanıştıran erk hayvanım.

Tüm bu saydıklarımla uyumlu bir hayat yaşamaz isem “cemaliyle öğrenmek” yerine “illa ki öğrenmek zorunda” kalıyorum ve her an kalabilirim. Bunları sürekli akılda tutunca bir şey olmuyor zaten hep bilmediğin yerden geliyor dersler. Genel olarak hayat bu bilgileri sahiden hal etmek için cömertçe rehberlik ediyor diyelim. Yani iyisi ve kötüsüyle…!

Tüm bu numeroloji , astroloji, nagualler vs. size bambaşka bir dilde gizemli şeyler gelebilir. Ancak bilenler için, bir kişinin özünün ve gölgesinin neler olduğunu anlamanın en kestirme yoludur bu bilgiler. Eğer kalpten gören göz ile yorumlanırsa bu bilgiler, geleceği değil, geleceği için potansiyelini, geçmişteki deneyimlerinin erginlenme yolunda nasıl da birer gıda olduğunu bilir insan.

Sağlık bütünlüktür bana göre ve yaşam mucizedir.

Hayatım boyunca her ne yaptıysam, sevdiğim ve faydalı bulduğum şey zehir olsa paylaştım. Bana iyi gelen ne olduysa hiç sakınmadım. Elbette her zaman doğru değildim ama cesaretimle ifade ettiklerim beni durulukta tuttu. Duruluğun doğruluktan mühim olduğunu görebilmek ise üzerimdeki mükemmeliyetçilik zırhını atmama yardımcı oluyor.

Ne yapıyorum?

2003’ten bu yana binlerce saat ders vermiş, binlerce kişiyle yoga paylaşmış, hocalık eğitimlerinde asistanlık ve hocalık yapmış, Kişisel Keşif adını verdiğim 200 saatlik bir programın kurucusu, deneyimli bir eğitmen olarak, kişisel gelişimden çok öz keşif olarak gördüğüm yogayı tüm doğallığıyla aktarmayı seviyorum.

Hatha yoga derslerimi öğrencilerin o günkü bireysel gereksinimlerine, anın enerjisine göre düzenlemeye özen gösteririm. Bedenimizin anatomik yapısı, asanaların (duruşların) fizyolojik ve psikolojik etkileri, sınıfın genel morali ders akışının temel unsurlarıdır.

Yaşam mucizesini anlama ve aktarma arzusu içinde olmam derslerime de bütünsel şifa anlayışını getirir.

Yoga’yı yani bütünlüğü anlamama yardımcı holistik şifa, tasavvuf, şamanik öğretiler, psikoloji ve psikanalist yaklaşım, mitler ve masallar hakkında araştıyor ve özümseme yolculuğunda kalbime hizmet ettiğini düşündüğüm konuları derleyip hazırladığım, Vahşi Ruh Yoga Atölyeleri ve Yoga inzivaları yapıyorum.

Yine bütünsel şifanın mucizevi örneklerinden biri olan Refleksoloji bilimi ile 2005 yılında tanıştım. Çok değerli hocalardan eğitimler aldım. Bu kadim sağaltım yöntemi aracılığıyla çok değerli insanlarla tanışıyorum ve çalışıyorum. Yoga dersleri ve kişisel keşif programı yanı sıra refleksolojiyi tanıtmak amaçlı atölyeler düzenliyorum. (2009)

Sayısal Analizi olarak adlandırdığım ve 2002 yılından beri tutkuyla ilgilendiğim numeroloji, astroloji ve yoga bilgilerimi harmanlayarak sunduğum, kişiye özel çalışmalar yapıyor ve gruplara atölyeler düzenliyorum.

İnsanın yaşamına ışık tutacak her bilginin paylaşılması ilkesini benimsiyor, bu ilkeyi gerçekleştirebildiğim her andan ve öğrenmeye devam etmekten büyük keyif alıyorum.

Kimlerle çalıştığımın bir özeti…

Pınar Finci, ilk hocam _/\_ (2003-2006) Öyle bir pınardı ki… Çok şanslıyım! Onunla birlikte bir büyük ustayı daha tanıdım o vakitler; Ferhan Yüksel…

Numeroloji (2002) İlk zamanlar kafayı bununla bozduğum için bana ‘Matrix Elif’ diyorlardı 🙂

Aspects of Yoga – RYT 200/ Monika Munzinger (3 yıl asistan/Bodrum-Ankara) (2006-2009). Türkiye’de yoganın öncülerinden olan sevgili hocamızla Bodrum’da birlikte yaşadığımız senelerde ve sonrasında, ondan dünyaları öğrendim.

Özlem Göçek ile Anusara Yoga (2008-2010) Türkiye’de ve/ya şu an dünyanın başka bir yerinde olsa da çoğumuzun yüreğinde taht kurmuş,  bu yola gönlünü koymuş güzel kalpli kadın usta.

Yoga Şala Ankara Hocalık Eğitimi 2009/2010 (destek eğitmen/ propların kullanılması üzerine) İlk 200 saatlik eğitimlerinde proplar hakkında ne biliyorsam esirgemeden aktardım. Sonra yollarımız ayrıldı.

Çok değerli hocalarla çalıştığım yoga workshopları (2005-?) Manju Jois gelmişti ilk 2006’da, bir ayrıcalıktı. Sonra da kim geldiyse imkanım yettiğince tanıştım, çalıştım. Çok şeyler öğrendim, en çok da kendi okumalarımın ve pratiğimin ne kadar önemli olduğunu.

Astroloji. 1992, ortaokulda başlayan sevda 1995’te tanıştığım tarot ile pekişti, 2013’te Hayatın Ritmi ile temel eğitimi tamamladım. Hayatı ve kendimi, gölgelerimizle, bütünüyle anlamamda yardımcı olan bu bilgileri gerek Bireysel Analiz yaparken gerekse gök durumuna göre ders akışlarımı belirlerken kullanmaktan çok keyif alıyorum.

Barış İşcan, iki sene başınıın etini yemiştim yogaya başlasan çok seversin, hele ki hoclık tam sana göre diye, başladı. Sonra da “kocadan hoca olmaz”a inat çok şey öğrendim ondan.

Debbie Yalçın Reflexology (2007) Muhteşem usta! Onunla çalışmak ve ona yakın olmak bir ayrıcalıktı…

IRR ( International Institute of Reflexology) The Original Ingham Method (2011)  Yıllarca açılmasını  beklediğim eğitimi harika bir ekiple tamamlama şansım oldu.

ART (Advanced Reflexology Techniques) Tony Porter Reflexology ( Hagar BASIS) (2012)
Aden’in annesi olmaktan mutluluk duyuyorum. (20.10.2012) Hayata ve kendime dair özü, gölgesi, bütünüyle yaşamı onunla öğrenmeye  devam ediyorum.

 Tüm motivasyonum, mükemmel olmasa da kalbimdekini hayata sunmaktır.

10501817_10153112419529115_7923412465564034721_n                                                                                           Namaste 🙂

9 comments

  1. Elif’im, meleğim, yol göstericim, seni tanıdığım için çok mutluyum. Aydınlanıp aydınlatmaya devam et dostum. Yolun ışık olsun 🙂

  2. ‘CV’ yi değil kendini ve karşındakileri doldurmak daha önemli diye düşünüyorum.Bence sen bunu çok iyi yapıyorsun(bugünkü derste söylediğine de istinaden ayrıca).N’olur devam et.
    Derslerindeki anlık kararlara ya da ihtiyaca yönelik çalışmalar öyle cuk oturuyor ki…..
    Bu da bence senin dersinin en güzel hoşluklarından biri.
    Refleksolojiye gelince bence iyiki onu da senden öğrenmişim.
    İyiki hayatımın içinde yer alıyorsun ,umarım devam eder,umarım daha bir çok kişiye ulaşırsın.sevgiyle kal

  3. Bu sabah Elif’im, “başlangıcım” OLduğun için bir kez daha şükrettim seni tanıdığıma…
    İyi ki varsın canım ❤

  4. ilk facebooktan gelen yoga videonla gördüm, yoga yapmaya da seninle başladım.Hatta yapıyorum deyip mesaj da yazdım,hala videolarından keyifle yoga yapmaya çalışıyorum ama nedense şimdi google’da aratmak aklıma geldi elif işcan kimdir diye:)) ve waoow dedim. Hikayeni okuduğumda yolculuğunun zorlu olduğunu -terimlerden,numaralardan cok anlamasam da- anlayabildim. ama bugünkü Elif’ e baktığımda (en azından videoda gördüğüme) bence sen bu yolda yürümemiş koşmussun. ve ne kadar yükseğe çıkarsan o kadar daha fazla temiz hava alırsın:)) bence şahane bir kadınsın, inanılmaz sakin görünüyorsun. Allah nazardan saklasın çok tatlı bir kızın ve cici bir eşin var. Hem daim olsun hem de gönlüne göre olsun….Sevgiler (buya)

  5. Seni tanıdığım için kendimi çok şanslı ve çok heyecanlı hissediyorum….Şükürler olsun 🙂 ve esra ya sevgiler :)) nihaltürk,

  6. İnsanlar karşılaşırlar ve bazen birbirlerine iyi gelirler. Bu tesadüfi değildir.
    Biri diğerine şifa olabilmektedir.
    Elif’im sen bana 2010 dan bu yana şifa oldun. Senden çok şey öğrendim.
    Yoga, refleksoloji bir yana sevgi, sabır, hoşgörü, teslimiyet, azla yetinebilme, kendini sevme….sayısız başlıkla toplayabileceğim çok güzel şeyler öğrendim.
    Teşekkür ediyorum. Seni çok seviyorum.

Yorum bırakın